Poznaj zasady dobrego zachowania uniwersalne na całym świecie!
Każdemu czasem zdarzają się kłopotliwe sytuacje, kiedy nie wie jak się zachować. W restauracji czy podczas spotkań biznesowych przydadzą się uniwersalne umiejętności savoir – vivre.
Umiejętność dobrego zachowania się jest (i zawsze była) niezwykle ceniona! Podczas tego kursu dowiesz się w co się ubrać na formalne i nieformalne spotkania, jak zachować się w restauracji oraz do czego służą te wszystkie sztućce podczas wykwintnej kolacji.
Program kursu:
Wprowadzenie do Savoir Vivre
Historia Savoir Vivre
Etykieta stołu:
- Przywitanie
- Nakrycie stołu ( obrus, serwetki, naczynia)
- Jak posadzić gości przy stole
- Zachowanie się przy stole
- Konwersacja przy stole
- Rola sztućców, menu oraz dodatków znajdujących się na stole
- Zamawianie potraw i napoi
- Jak zamówić wino w restauracji
- Rola gospodarza
- Pożegnanie
4) Normy zachowania przy stole
- Poprawność jedzenia
- Elegancja Picia
- Różnorodność potraw – omówienie dań niełatwych ( jak jeść, czym jeść)
- Skomplikowane sytuacje ( jak wybrnąć, co powiedzieć)
5) Język Savoir Vivre
- Słowo
- Gest
- Dyskusja
- Język ciała
- Empatia/ Asertywność
6) Poprawna komunikacja i korespondencja
- Sztuka słuchania
- Dyskusja, rozmowa, monolog, forum , wystąpienia
- Niezręczności, omyłki, wpadki
- Przekaz wiadomości i informacji ( listy, telefony, maile)
6) Zasady ubioru ( prezentacja)
- Ubiór odpowiedni do okazji
- Makijaż właściwy do sytuacji
- Strój damski i męski – wyczucie dobrego smaku
Elementy garderoby zbędne i niezbędne w zależności od okazji , przyjęć
Przyjęcia , bankiety, wesela – zasady dobrego smaku, stylu,
zachowania
- Omówienie przyjęć ( podział na bankiety, przyjęcia weselne )
- Organizacja od A do Z przyjęcia weselnego ( recenzja menu,
zastawy, zaproszenia, winietki, dekoracja, rola rodziców,
państwo młodzi)
- Funkcje i przywileje gości i organizatorów
- Organizacja od A do Z bankietów oraz konferencji-
uprawnienia organizatorów oraz gości
Zasady zachowania się w miejscach pracy, w rodzinie,
na przyjęciach
- upominki, przyjmowanie delegacji, wyjazdy intergracyjne
Wszystkie pola są wymagane.