Naucz się, w jaki sposób dobrać odpowiednie wino do okazji!
Chciałbyś posiąść wiedzę na temat win całego świata? Dowiedzieć się czym różnią się od siebie poszczególne szczepy? Kurs ‘Zostań Sommelierem’ prowadzony jest przez profesjonalistów zdobywających doświadczenie przez całe życie! To doskonała okazja, żeby wejść do świata win dla osób, które chcą związać z tym tematem swoją pracę, ale także hobbystów – znawców smaku!
Bycie Sommelierem to bardzo ekskluzywne zajęcie, które wiąże się z ogromnym prestiżem. Eksperci są bardzo cenieni w restauracjach czy hotelach, ponieważ podnoszą walory tych miejsc.
Wino to pasja, którą trzeba pielęgnować. W każdej butelce ukryty jest bukiet, który nauczysz się rozpoznawać i doceniać.
Program:
Zawód Sommelier –omówienie.
Historia wina na świecie.
Typologia win.
Fizjologia smaku.
Technologia produkcji win białych , różowych, czerwonych, musujących.
Najważniejsze odmiany winorośli.
Klasyfikacja jakościowa, przepisy prawne Francji, Włoch, Hiszpanii, Austrii, Niemiec.
Główne regiony produkcji wina.
Jak czytać etykietę.
Rodzaje korków, beczek, butelek.
Przechowywanie win, strategia dojrzewania, wady wina.
Temperatury podawania.
Doprowadzanie wina do odpowiedniej temperatury.
Rodzaje kieliszków, karafek i akcesoria sommelierskie.
Serwis win białych, czerwonych, musujących –ćwiczenia praktyczne (każdego dnia).
Napowietrzanie i dekantacja.
Kolejność podawania win.
Okazje specjalne, przyjęcia, degustacje.
Reklamacje.
Psychologia gości.
Sposoby jak być dobrym sommelierem.
Wino i potrawy – zasady ogólne.
Omówienie przykładowej karty win restauracji.
Degustacje analityczne (każdego dnia, z wykorzystaniem tabel degustacyjnych).
Każdy dzień składa się z części teoretycznej oraz praktycznej.
Po zaliczonym egzaminie, uczestnicy otrzymują certyfikat uczestnictwa w "Kursie Sommelierskim" w języku polskim i angielskim.
Wszystkie pola są wymagane.