Wiedza teoretyczna oraz praktyka pozwoli Ci rozpoznawać różne gatunki kaw, sposoby parzenia oraz profesjonalny sprzęt dla baristów. Kurs jest doskonałym poszerzeniem horyzontów kawowego świata ale także przygotowaniem do pracy jako barista. Najważniejszym elementem szkolenia są zajęcia praktyczne, dzięki którym od razu weryfikowana jest wiedza teoretyczna. Poznaj z nami tajniki kawowego świata zarezerwowanego do tej pory tylko dla baristów.
Kiedy będziesz już umiał parzyć doskonałą kawę, dowiesz się jak na jej bazie przygotować kilka doskonałych drinków takich jak Irish Coffe czy Hot Shot. Tym sposobem będzie z Ciebie świetny barista, który potrafi zaskoczyć umiejętnościami barmana. Prawdziwy podziw wywołasz podając kawę z pięknymi wzorami używając do tego kilku profesjonalnych trików.
Program kursu:
- Pochodzenie kawy
- Gatunki kaw
- Mieszanki kaw
- Rozpoznawanie ziaren Robusty i Arabiki
- Wypalanie i przechowywanie kaw
- Kofeina i jaj wpływ na człowieka
- Parametry prawidłowego espresso
- Ristretto
- Americano
- Coretto
- Mocha
- Con Panna
- Cappuccino
- Latte Machiato
- Espresso Machiato
- Irish cafe
- Ice cafe
- Wpływ grubości mielenia kawy na jakość espresso ( regulacja młynka )
- Zasady obsługi, czyszczenia i konserwacji ekspresu ciśnieniowego
- Obsługa klienta przy barze, serwowanie kaw
- Zajęcia praktyczne : wykonywanie poznanych kaw przez wszystkich kursantów
- Zasady spieniania mleka do różnych kaw
- Wykonywanie kaw smakowych oraz warstwowych z syropami.
- Latte art : ćwiczymy dwa podstawowe wzory lane z ręki - serce, rozeta
- Malowanie wykałaczką
- Malowanie sosem czekoladowym
Wszystkie pola są wymagane.